Sposób przygotowania

Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na ogień.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną pianę.

Gdy mleko zacznie wrzeć, przykręcamy gaz do minimum i łyżką wykładamy na nie białka. Gotujemy je po pół minuty z każdej strony.

Delikatnie wyjmujemy i przekładamy do durszlaka by mleko obciekło.

Żółtka ucieramy z cukrem, mąką i odrobiną mleka i wlewamy do wrzącego mleka (gdy przygotujemy już wszystkie "białkowe chmurki"), gotujemy chwilkę, ciągle mieszając aż powstanie budyń.

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Gotowy deser nakładamy do salaterek i ozdabiamy "chmurkami".

Smacznego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !