Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa Pavlova

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 sztuk
cukier puder 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
kakao 3 łyżeczki
mleczna czekolada 1/2 tabliczki
kremówka 400 ml
cukier 2-3 łyżki
czekolada gorzka 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Pavlova

Nagrzewamy piekarnik do 180st.

Białka ubijamy ze szczyptą soli w dużym garnku na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier puder, nie przestając miksować. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i przesiewamy kakao. Wlewamy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, śliską stroną do spodu. Wykładamy łyżką bezę. Możemy wcześniej narysować sobie okrąg na papierze, tak o średnicy ok. 25 cm.

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika (180 st) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. Pieczemy około 1.5 godziny.

Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ją (nie wyjmujemy od razu).

Kremówkę ubijamy by była sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na wystudzoną bezą.

Dekorujemy startą mleczną czekoladą.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 16.07.2012 09:27
super
agunesu 14.07.2012 21:34
swietne, nie znalam tego wczesniej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak