Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 180st.

Białka ubijamy ze szczyptą soli w dużym garnku na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier puder, nie przestając miksować. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i przesiewamy kakao. Wlewamy sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, śliską stroną do spodu. Wykładamy łyżką bezę. Możemy wcześniej narysować sobie okrąg na papierze, tak o średnicy ok. 25 cm.

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika (180 st) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. Pieczemy około 1.5 godziny.

Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ją (nie wyjmujemy od razu).

Kremówkę ubijamy by była sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na wystudzoną bezą.

Dekorujemy startą mleczną czekoladą.

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    swietne, nie znalam tego wczesniej
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !