Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Carbonara

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 gram
boczek 100 gram
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
kremówka 250 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pietruszka
parmezan 100 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Carbonara

Boczek kroimy na małe kawałeczki, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięsko i podsmażamy aż będzie chrupiący. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i zestawiamy z ognia.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę sera, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki.

Bekon razem z oliwą i czosnkiem przekładamy do garnka, wrzucamy odcedzony makaron i zalewamy sosem. Delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia.

Każdą porcję posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką i parmezanem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vesenka 14.07.2012 19:23
pyszności. To jeden z moich ulubionych sosów do makaronu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak