Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienite pączki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 200 gram
cukier szklanka
drożdże 10 dag
mleko 3/4 litra
cukier waniliowy opakowanie
żółtko jajek 10 sztuk
spirytus łyżka
sól szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienite pączki

1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Do żółtek dodać szczyptę soli, odstawić na 10 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem wan. i spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.

2. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, wyrównać.

3. Stolnicę wysypać mąką, układać pączki zlepione stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę. Osączać na papierowych serwetkach. Polukrować lub posypać pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak