Sposób przygotowania

Porzeczki obrać z gałązek i listków, przełożyć do sitka i opłukać. Wrzucić do garnka(najlepiej z grubym dnem). Rozgnieść trochę łyżką, żeby owoce puściły sok. Przykryć i dusić 15min. Wsypać cukier żelujący i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 4 min. Gorący dżem wlać do słoików i pasteryzować ok. 5 min. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Z czerwonej nie robiłam jak do tej pory, ale kolorek ma fajny :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    Jestem ciekawa jaki ma smak :)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    bardzo lubię choć nie robię dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    fajny i prosty
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    na razie robiłam tylko z czarnej porzeczki ale w przyszłym roku będzie trzeba spróbować i z czerwonej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !