Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z serem i dżemem
Wszystkie składniki wymieszać,następnie zagnieść ciasto. Przełożyć do miski suto wysmarowanej margaryną, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do momentu kiedy ciasto podwoi objętość.Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć nadzienie(wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą) i zwinąć w roladę.Roladę pokroić na plasterki. Ślimaki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,lekko spłaszczyć,posmarować rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 190°C.
Cukier puder rozetrzeć z gorącym mlekiem na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.