Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość. Mąkę przesiać dodać cukier, ciepłe mleko, jajka,margarynę,szczyptę soli i zaczyn.
Wszystkie składniki wymieszać,następnie zagnieść ciasto. Przełożyć do miski suto wysmarowanej margaryną, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do momentu kiedy ciasto podwoi objętość.Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć nadzienie(wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą) i zwinąć w roladę.Roladę pokroić na plasterki. Ślimaki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,lekko spłaszczyć,posmarować rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 190°C.

Cukier puder rozetrzeć z gorącym mlekiem na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    Alee nabrałam chęci na zrobienie drożdżówek
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    jakie zgrabniutkie, pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Polecam domowe najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !