Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paruchy z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mleko 0,5 szklanki
mąka 2,5 szklanki
cukier 4 łyżki
sól szczypta
jagody 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Paruchy z jagodami

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać łyżką cukru i solą oraz 2 łyzkami ciepłego mleka podgrzanego. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać resztę składników i wyrobić mikserem- tymi spiralnymi końcówkami. Wyrabiać kilka minut żeby ciasto dobrze urosło. Posypac z wierzchu lekko maką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Paruchy z jagodami foto
2
Gdy wyrosnie nabierac po trochę ciasta i wkładać do srodka jagody. Uformowac okrągłe drożdżówki. Włożyć na siatke do robienia klusek na parze i parować ok. 15 minut.
Krok 2 - Paruchy z jagodami foto
3
Po wyciagnięciu z garnka posypac cukrem pudrem.
Krok 3 - Paruchy z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak