Sposób przygotowania

Kulki serowo-kokosowe:

250g twarogu
jajko
50g cukru
50g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) w niewielkich odstępach.



Ciasto:

Żółtka miksujemy razem z cukrem (40g) aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.

W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy stopniowo do zmiksowanych z cukrem żółtek.

W oddzielnym garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypując pod koniec cukier (ponownie zmiksować).

Białka delikatnie łączymy z masą kakaową i wylewamy równomiernie na serowo-kokosowe kuleczki.

Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Po wystudzeniu ciasto możemy udekorować polewą czekoladową lub obsypać pudrem.

Smacznego :)



* Składniki podane są dla tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Dlatego jeśli robimy w większej to polecam zwiększyć składniki na ciasto o połowę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    adnie wygladai pewnie smkauje pysznie
  • 0
    zd
    Opublikowano

    Madzai

    Dzisiaj je będę robić :) wygląda pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !