Sposób przygotowania

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę. wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    klasyka
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    lubię sos
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Dobry sos to połowa sukcesu
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    tez robie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    sos to podstawa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !