Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugatowe muffiny z domową nutellą i białą czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 gram
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
kakao 1/2 łyżki
cukier 50 gram
jajko sztuka
kwaśna śmietana 3 łyżki
mleko 40 ml
olej 2 łyżki
nutella 2 łyżki
orzechy laskowe 3 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Nugatowe muffiny z domową nutellą i białą czekoladą

DODATKOWO

10 kostek białej czekolady jako nadzienie
1/2 czekolady mlecznej
łyżka amaretto
łyżka mleka
orzechy laskowe w czekoladzie na dekorację


Miksujemy jajko ze śmietaną i mlekiem, dodajemy olej i nutellę. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie wsypujemy połączone składniki suche i mieszamy.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta a na nie po jednej kostce białej czekolady. I znów uzupełniamy zagłębienia ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 25 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Studzimy.

Rozpuszczamy czekoladę z amaretto i mlekiem i gdy nieco przestygnie dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu każdej babeczki układamy orzech laskowy w czekoladzie.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 01.02.2013 20:50
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak