Sposób przygotowania

* Ze 100g cukru odłożyć 3 łyżki.



300 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier z cynamonem i wlewamy sok z cytryny. Zagotowujemy.

W miseczce dokładnie mieszamy mąkę z zimnym mlekiem ( 100 ml), dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na gładką masę. Małym strumieniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając, podgrzewamy aż nasz krem odrobinę zgęstnieje.

Rozkładamy go do 4 kokilek lub innych foremek i zostawiamy by ostygł. Gdy będzie już temperatury pokojowej możemy włożyć go na godzinkę lub dwie do lodówki.

Przed podaniem krem w kokilkach posypujemy cukrem, który wcześniej odłożyliśmy i za pomocą kuchennego palnika karmelizujemy go.

Utworzy się taka chrupiąca cukrowa skorupka :)

Od razu podajemy.

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    247017_776885135732812_6766402448041904983_n
    Opublikowano

    Milka100

    deser z nutką orientalną

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !