Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crema Catalana, czyli krem kataloński

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
cukier 100 gram
żółtko jajek 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
cynamon 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Crema Catalana, czyli krem kataloński

* Ze 100g cukru odłożyć 3 łyżki.



300 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier z cynamonem i wlewamy sok z cytryny. Zagotowujemy.

W miseczce dokładnie mieszamy mąkę z zimnym mlekiem ( 100 ml), dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na gładką masę. Małym strumieniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając, podgrzewamy aż nasz krem odrobinę zgęstnieje.

Rozkładamy go do 4 kokilek lub innych foremek i zostawiamy by ostygł. Gdy będzie już temperatury pokojowej możemy włożyć go na godzinkę lub dwie do lodówki.

Przed podaniem krem w kokilkach posypujemy cukrem, który wcześniej odłożyliśmy i za pomocą kuchennego palnika karmelizujemy go.

Utworzy się taka chrupiąca cukrowa skorupka :)

Od razu podajemy.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 26.10.2015 12:33
deser z nutką orientalną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak