Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta warzywna zapiekana z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 125 gram
sól szczypta
jajko
mieszanka warzyw zamrożona opakowanie
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ser żółty 150-200 gram
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywna zapiekana z serem

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drobno pokrojone, zimne masło i miksujemy. Dodajemy sól i jajko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy trochę fasoli lub ryżu (ma zapobiec urośnięciu ciasta).

Wkładamy na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.


Rozmrożone warzywa mieszamy z ziołami prowansalskimi, dodajemy sól i pieprz (w moich warzywach była torebeczka z przyprawami, wymieszałam je z nimi).

Na cieście rozkładamy je wymieszane z 3/4 sera startego na tarce z grubymi oczkami. Resztę posypujemy na górę.

Możemy także stworzyć dekorację z pasków ciasta, które nam zostały.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 30.01.2013 13:43
Tarta wygląda bardzo smakowicie.
eewelina 16.07.2012 22:53
z przyjemnością wykorzystam taki przepis
MagdaeM 14.07.2012 10:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak