Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularz z Milwaukee

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
sól szczypta
masło 4.5 łyżki
mleko 9 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularz z Milwaukee

Farsz:

5-6 cebul
jajko
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki maku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


1. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym maśle 10-12 minut. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Odstawić.

2. Połączyć w misce mąkę, proszek, masło i szczyptę soli, wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i krótko zagniatać. Ciastem wylepić dno tortownicy.

3. Na cieście rozłożyć cebulę, polać jajkiem ubitym ze śmietaną, posypać makiem i szczyptą gałki.

4. Placek piec w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni (około 30 minut). Podawać ciepły.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 07.08.2012 22:15
najlepsze cebularze są z Lublina ale ten to coś zupełnie innego, mojemu mężowi baaardzo by posmakował
dwa pokoje z kuchnią 15.07.2012 22:07
mniamniusie!
halina17 14.07.2012 11:37
smaczny cebularz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak