Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączki na bazie sera ricotta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ricotta 100 g
jajko 1 szt
mąka 40 g
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
sól 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
cukier puder 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki na bazie sera ricotta

Kroki postępowania

1
Serek przełożyć do miski, wbić do niego jajko i dokładnie rozmieszać na gładką masę.
Krok 1 - Mini pączki na bazie sera ricotta foto
2
Dodać mąkę, cukier puder, proszek, cynamon i sól i dokładnie wymieszać. Do małego garnuszka wlać ok 2 cm oleju i rozgrzać. Łyżką nakładać przygotowaną masę na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 2 - Mini pączki na bazie sera ricotta foto
3
Pączusie powinniśmy smażyć na małym ogniu, żeby się nie spaliły a w środku nie były surowe. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Mini pączki na bazie sera ricotta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak