Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe lody waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 300 ml
mleko pełnotłuste 300 ml
laska wanilii 1 szt
żółtko jajek 6 szt
drobny cukier 175 g

Przepis i sposób przygotowania na: domowe lody waniliowe

Wymieszaj w rondlu mleko i śmietanę. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i dodaj je, razem z samą laską do mleka. Zagotuj. W międzyczasie rozetrzyj jajka z cukrem. Powoli dolewaj mleko ze śmietaną cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstaw, żeby masa ostygła, co pewien czas mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Kiedy masa ostygnie można ją włożyć do maszynki do robienia lodów.
Taką ilość trzeba podzielić na dwie porcje. Lody trzeba wyrabiać jakieś 20-30 minut, w tym czasie zgęstnieją i zwiększą objętość. Nie wyrabiaj masy, aż zupełnie się zamrozi, bo lody będą wtedy grudkowate. Wyjmij z maszynki trochę wcześniej i włóż do zamrażarki.
Jeżeli nie masz maszynki do lodów włóż masę do miski, wstaw do zamrażarki. Co kilkanaście minut wyjmuj ją i mieszaj, aż zamarznie do końca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 19.07.2012 22:32
to ja sie wpraszam na takie coś ;) wow.. i to domowe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak