Sposób przygotowania

Wymieszaj w rondlu mleko i śmietanę. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i dodaj je, razem z samą laską do mleka. Zagotuj. W międzyczasie rozetrzyj jajka z cukrem. Powoli dolewaj mleko ze śmietaną cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstaw, żeby masa ostygła, co pewien czas mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Kiedy masa ostygnie można ją włożyć do maszynki do robienia lodów.
Taką ilość trzeba podzielić na dwie porcje. Lody trzeba wyrabiać jakieś 20-30 minut, w tym czasie zgęstnieją i zwiększą objętość. Nie wyrabiaj masy, aż zupełnie się zamrozi, bo lody będą wtedy grudkowate. Wyjmij z maszynki trochę wcześniej i włóż do zamrażarki.
Jeżeli nie masz maszynki do lodów włóż masę do miski, wstaw do zamrażarki. Co kilkanaście minut wyjmuj ją i mieszaj, aż zamarznie do końca.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    to ja sie wpraszam na takie coś ;) wow.. i to domowe ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !