Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kostka kokosowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier 1szkl
olej 4 łyżki
mąka 1 szkl
budyń śmietankowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 3szkl
cukier 3/4szkl
magraryna 1
mąka pszenna 1 szkl
aromar śmietankowy
wiórki kokosowe 20kg
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
masa kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: kostka kokosowa

zaczynamy od biszkoptu. oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy żółtka, nastepnie olej, i make wymieszana z budyniem i proszkiem do pieczenia. pieczemy okolo 30 min, ( ma miec kolor jak biszkopt-zlociutki).
teraz krem. 1,5 szkl mleka trzeba zagotowac z cukrem w reszcie mleka rozprowadzic make (bedzie geste), wlac to do mleka i szybko rozmieszac (powstanie budyn) , krotko zagotowac, pozostawic do ostudzenia. miekka margaryne wyrobic z olejkiem mikserem, porcjami dodawac budyn i wyrabiac.
upieczone ciasto przekroic na dwa placki, wiekszy czescia kremu posmarowac dolny placek, polozyc na niego drugi i na ten wysmarowac reszte kremu. skladniki do masy kokosowej przesmazyc razem, lekko zrumienic, gdy wystygnie wysypac na krem i docisc rekoma. no teraz mozna wreszcie kroic i jesc.

dodatkowe informacje
skladniki do masy kokosowej najlepiej jest przesmazac na malej blaszce w piekarniku, na niezbyt duzej temperaturze, trzeba je od czasu do czasu przemieszac.
to niezwykle lekkie i puszyste ciasto, bardzo smakowite.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 04.09.2012 13:45
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak