Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet malinowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 500 gram
cukier 1/2 szklanki
woda zimna 1,5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet malinowy

Kroki postępowania

1
Maliny oczyścić, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać je na małym ogniu tak długo, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści (nie gotować).
Krok 1 - Sorbet malinowy foto
2
Maliny razem z sokiem przetrzeć przez sito i ostudzić.
Krok 2 - Sorbet malinowy foto
3
Do przecieru malinowego wlać zimną wodę i dokładnie wymieszać. Płyn przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć, wstawić do zamrażalnika.
Krok 3 - Sorbet malinowy foto
4
Po dwóch godzinach wyjąć i przemieszać widelcem. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Czynność powtarzać co ok. 20 minut, aż sorbet uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 4 - Sorbet malinowy foto
5
Gotowy sorbet rozłożyć do pucharków i podawać.
Krok 5 - Sorbet malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.12.2012 21:17
Doskonałe orzeźwienie na lato i nie tylko.
sunnymood 05.09.2012 09:13
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak