Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe spaghetti z łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 400 g
filet z łososia 300 g
koperek 1 pęczek
żółtko jajek 4 sztuki
masło 120 g
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier
sól
pieprz
wino białe wytrawne 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe spaghetti z łososiem

Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.


Smacznego,
Mr. & Mrs. Sandman

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 20.02.2013 00:21
wygląda bajecznie pięknie i na pewno było pyszne
rjustysia 10.02.2013 12:18
Danie świetne, a zdjęcia fantastyczne: bardzo jasne i ciepłe :)
Kate131 08.02.2013 09:38
wyglada apetycznie
ronald88 14.07.2012 21:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak