Sposób przygotowania

Gotowy zakwas wyjmujemy z lodówki tak aby się ogrzał w domowej temperaturze. Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki- żytnią typ 2000 oraz pszenną najlepiej typ650. Obie mąki mieszamy , dodajemy zakwas wlewamy wodę z rozpuszczona solą i wyrabiamy ciasto około 15 minut . Ciasto jest dość rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Do wysmarowanych foremek( dwie keksówki) przekładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Chlebek smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin. Gdy ciasto nam urośnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około godziny- aż będzie rumiany.
Można również dodać siemię lniane i słonecznik.Smacznego! Chlebek piekę już od roku jest pyszny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !