Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOmowy chleb na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 kg
mąka pszenna 1 kg
woda letnia 5 szklanek
sól 1 łyżka
oliwa 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: DOmowy chleb na zakwasie

Gotowy zakwas wyjmujemy z lodówki tak aby się ogrzał w domowej temperaturze. Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki- żytnią typ 2000 oraz pszenną najlepiej typ650. Obie mąki mieszamy , dodajemy zakwas wlewamy wodę z rozpuszczona solą i wyrabiamy ciasto około 15 minut . Ciasto jest dość rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Do wysmarowanych foremek( dwie keksówki) przekładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Chlebek smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin. Gdy ciasto nam urośnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około godziny- aż będzie rumiany.
Można również dodać siemię lniane i słonecznik.Smacznego! Chlebek piekę już od roku jest pyszny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 13.07.2012 15:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak