Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z agrestu i kiwi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1 kg
kiwi 30 dag
cukier 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z agrestu i kiwi

Kroki postępowania

1
Agresty dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek i ogonków. Kiwi natomiast obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Zarówno owoce kiwi, jak i agrest mielimy w maszynce do mięsa na małym sicie
Krok 1 - Konfitura z agrestu i kiwi foto
2
Zmielony agrest oraz kiwi przekładamy do dużego garnka i wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut prażymy konfiturę na wolnym ogniu po czym pozostawiamy do wychłodzenia, ponownie smażymy 10 minut i tak samo odstawiamy do wychłodzenia (sprawdzamy czy konfitura jest dobrze słodka).
Krok 2 - Konfitura z agrestu i kiwi foto
3
Następnego dnia konfiturę przesmażamy po raz ostatni, warto pamiętać, że zawsze gotujemy ja na najmniejszym ogniu i ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Gotowy dżem przekładamy do niewielkich słoiczków, przed ich zakręceniem podkładamy potrójną warstwę folii spożywczej, po to aby lepiej trzymały zakrętki
Krok 3 - Konfitura z agrestu i kiwi foto
4
Na sam koniec słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut. Wystudzone słoiczki chowamy w cienistym i chłodnym miejscu.
Krok 4 - Konfitura z agrestu i kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dolcjusz 06.10.2016 17:29
Bardzo dobry dżem do przełożenia placka. Polecam ten dżem firmy Gomar z Pińczowa!
rjustysia 25.07.2012 11:05
Fantastyczny pomysł!
GOSIA18 13.07.2012 13:37
MUSZĘ SPRÓBOWAC

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak