Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIJANA NAPOLEONKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
margaryna 1 1/2 kostki
piwo 3/4 szkl.
Krem:
mleko 4 1/2 szkl.
jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
mąka 7 łyżek
budyń śmietankowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: PIJANA NAPOLEONKA

Kroki postępowania

1
Margarynę mrozimy ok. 1 godz. i piwo schładzamy w lodówce. Zamrożoną margarynę zetrzec na tartce do mąki, ciasto zagnieśc dolewając piwo. Upiec dwa placki.
Krok 1 - PIJANA NAPOLEONKA foto
2
3/4 szkl. mleka zmiksowac z mąką, budyniem a następnie dodawac po jednym jajku i ubijac na jednolitą masę. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Do gotującego się mleka wlac zmiksowany budyń i chwilę gotowac ciągle mieszając.
Krok 2 - PIJANA NAPOLEONKA foto
3
Na upieczone ciasto wyłożyc ciepłą masę i przełożyc drugim plackiem, posypac cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Krok 3 - PIJANA NAPOLEONKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 17.06.2013 07:32
Trzeba spróbować. Zapowiada się pysznie :)
Habibi 01.08.2012 10:08
Robiłam wiele razy ciasto z piwem, ale nigdy do napoleonki ;)
Habibi 01.08.2012 10:07
Interesująca opcja :)))
Ankha 13.07.2012 14:30
Ciekawy pomysł z tym podchmielonym ciastem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak