Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

japońskie naleśniki Dorayaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 150g
miód 2 łyżki
mąka 200g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 30 ml
fasola czerwona 300g
sól
naleśniki
mleko 400ml
mąka 2szkl
olej
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: japońskie naleśniki Dorayaki

miksujemy wszystkie składniki wymienione do naleśników.smażymy.Nadzienie przygotujemy z cukru, soli i fasoli. Fasolę gotujemy w garnku na średnim gazie przez kilkanaście minut (od wrzenia) a następnie przerzucamy do kolejnego garnka, gdzie znajduje się około 1 litr wody. Zmniejszamy gaz i pozostawiamy gotującą się fasolę przez godzinę, a następnie wylewamy „nadmiar” wody, dosypujemy cukier oraz sól i mieszamy aż woda całkowicie wyparuję i uzyskamy „suche” nadzienie.

Naleśniki wysmażamy na patelni (powinny być dosyć małej średnicy), dodajemy do nich nadzienie i zwijamy folią, czekając aż będą gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Philips84 07.04.2019 18:40
Fasola oczywiście tylko adzuki i nie wiem po co tutaj mleko bo do dorayaki nie jest porzebne :)
mzap88 18.04.2013 10:50
te japońce mają ciekawe połączenia smaków :) trza spróbować
Anna169Hosz 03.09.2012 07:35
Dla mnie trochę zaskakujące...fasola, miód...
Philips84 07.04.2019 18:41
miód do naleśników, a fasola tylko słodka adzuki do nadzienia anko :P
parysek10 13.07.2012 15:55
ale super
Rafał10 13.07.2012 13:13
mniam aż ślinka cieknie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak