Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.

2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

3.Z Ciasta francuskiego uformować 2 platy o wymiarach 15x25 cm, polożyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.

4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete,( ja wykonuję to na oko) .
5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.

6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zminę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :). Pomiedzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min . ( ja piekłam 45 min.)

Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)


Podawać ze sałatką lub surówką.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka91

    fajny pomysł
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Lubię ciasto francuskie za jego uniwersalność.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Pycha!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    edi

    wygląda fantastycznie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !