Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy sos typu carbonara

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietanka 200 ml, słodkiej, najlepiej 18% lub
woda 200 ml
skrobia kukurydziana 1 łyżka
parmezan starty 70 gram
boczek wędzony 125 gram, pokrojony w kostkę
szczypiorek suszony szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy sos typu carbonara

Boczek smażymy na patelni,aż się zrumieni. Przekładamy na talerzyk,wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni.
Skrobię mieszamy z odrobiną śmietanki, żeby nie było grudek. W drugim naczyniu mieszamy wodę, resztę śmietanki i przyprawy. Wlewamy rozmieszaną skrobię. Mieszamy jeszcze raz.
Wlewamy całość na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku. Podgrzewamy,ciągle mieszając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Dodajemy parmezan. Mieszamy,aż się rozpuści. Wrzucamy podsmażony boczek i gotujemy jeszcze minutkę. Podajemy na przykład z makaronem (najlepiej wrzucić ugotowany na patelnię ,do sosu, i wszystko wymieszać)
Sos robi się w niecałe 20minut. Idealny, gdy trzeba nakarmić niespodziewanych gości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 13.07.2012 10:26
Pyszności! :)
Rafał10 13.07.2012 10:03
wygląda znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak