Sposób przygotowania

Groch moczymy przez noc. Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa (włoszczyznę), boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu. Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3 ząbki czosnku. Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mniam jak ja dawno nie jadłam grochówki
  • 3
    original
    Opublikowano

    Lukrecja29

    pycha!!
  • 0
    dr
    Opublikowano

    agataw1990

    bardzo lubię a dawno nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    pyszna zupka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smaczna zupa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !