Sposób przygotowania

W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę i 100g masła. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę mieszając dość energicznie. Po chwili mieszania ciasto robi się jednolite, gładkie, lśniące i odstaje od brzegów garnka. Wtedy należy je zdjąć i zostawić do wystudzenia. Kiedy ciasto jest ciepłe ale nie gorące dodajemy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na blaszce 24 cm na 30 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 ºC i dopiekamy jeszcze 10 minut. Z drugą porcją postępujemy tak samo.
Masa: Zagotowujemy mleko z 5 łyżkami cukru, Wlewamy budynie, gotujemy i odstawiamy. Ubijamy masło na puszysta piane powoli dodajemy budyń, cały czas ubijając masę mikserem. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem rozsmarowujemy na pierwszej warstwie ciasta i przykrywamy drugą, Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smakowita :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magula

    Musi być pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Lukrecja29

    mmmm pycha!
  • 0
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    świetna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kasnaj

    musiała super smakować :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    margaret

    fajne ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !