Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane banany z sosem toffi i orzechami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

banan 1 sztuka
kremówka 200 ml
cukier 3 łyżki
orzechy laskowe garść
lody waniliowe 4 gałki

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane banany z sosem toffi i orzechami

Na patelnię wylewamy kremówkę, dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia.Chwilkę gotujemy, ciągle mieszając (kremówka z cukrem nieco zmieni kolor).

Banana kroimy wzdłuż i kładziemy na rozgrzaną kremówkę. Smażymy go, od czasu do czasu polewając gorącym sosem. Następnie delikatnie przekręcamy go na drugą stronę.

Na talerz wykładamy dwie gałki lodów, obok delikatnie przekładamy z patelni połówkę banana i obficie polewamy sosem zarówno banana jak i lody. Posypujemy kawałeczkami orzechów i od razu podajemy.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 25.10.2013 19:56
o ja cię! ale deserek
GOSIA18 13.07.2012 13:34
PYSZNOŚCI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak