Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka rosyjska (Russian challah)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 20 gram
woda 200 ml
jajko 2 sztuki
sól łyżeczka
olej 60 ml
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka rosyjska (Russian challah)

+ oliwa do posmarowania, mak lub sezam do posypania


W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajka,wlewamy oliwę i wodę z rozpuszczonymi drożdżami, wyrobiamy gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części,formujemy wałki, z których zaplatamy warkocz.

Zaplecioną chałkę smarujemy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

Chałki ponownie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin Vw1 12.07.2012 17:25
super chałka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak