Sposób przygotowania

+ oliwa do posmarowania, mak lub sezam do posypania


W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajka,wlewamy oliwę i wodę z rozpuszczonymi drożdżami, wyrobiamy gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części,formujemy wałki, z których zaplatamy warkocz.

Zaplecioną chałkę smarujemy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

Chałki ponownie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !