Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 1/4 szklanki
mąka 2.5 szklanki
olej szklanka
olejek migdałowy opakowanie
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier; miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie wlewamy wodę, cały czas mieszając, olej, olejek i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Po otrzymaniu gładkiego ciasta dzielimy go na dwie części.

Do jednej wsypujemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki.

Spód blaszki- tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy spód i boki masłem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Potrzebne nam będą dwie mniejsze łyżki wazowe. Jedną nakładamy na środek ciasto białe, a następnie na jego środek ciasto ciemne. I znów ciasto jasne, ciemne, jasne...aż do wyczerpania masy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175st.) i pieczemy ok. godziny.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 01.10.2013 06:27
bardzo fajne ciasto
ilka_86 30.08.2012 19:23
uwielbiam ciasto
ilka_86 30.08.2012 19:23
uwielbiam ciasto
elka4621 13.07.2012 12:51
pysznie wygląda
Marcin Vw1 12.07.2012 17:25
pyszne i proste w zrobieniu ciasto
Marcin Vw1 12.07.2012 17:25
pyszne i proste w zrobieniu ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak