Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko szklanka
margaryna 70 gram
drożdże 30 gram
mąka 500 gram
cukier 75 gram
sól szczypta
jabłka 3 sztuki
sok z cytryny 3 łyżki
rodzynki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.

Placek dzielimy na 4 paski.
Krok 1 - Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke foto
2
Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.

Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.
Krok 2 - Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke foto
3
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.

Smacznego! :)
Krok 3 - Placek drożdżowy z jabłkami - Apfelschnecke foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak