Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bakłażany z miodowym curry

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
miód 3 łyżki
cytryna 1 szt.
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
oliwa 75 ml
sól
pieprz
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bakłażany z miodowym curry

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową - ułatwi nam zdecydowanie mycie.

Bakłażany umyć i osuszyć. Odciąć końcówkę od strony ogona i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Rozłożyć na blasze.
Obrać i posiekać czosnek. Pokrojone bakłażany posolić i popieprzyć. Polać miodem, po czym skropić sokiem z cytryny (całej). Nie mieszać tych dwóch składników. Po prostu po kolei polewać warzywa. Posypać curry, posiekanym czosnkiem i na końcu skropić oliwą.
Krok 1 - Pieczone bakłażany z miodowym curry foto
2
Wsadzić do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i ostrożnie obtoczyć bakłażany w wytworzonym sosie - obracając delikatnie z boku na bok, aż wrócą do normalnej pozycji.
Krok 2 - Pieczone bakłażany z miodowym curry foto
3
Piec aż zmiękną - ok. 10 -15 minut.
Krok 3 - Pieczone bakłażany z miodowym curry foto
4
Pomimo, iż zaznaczyłam przycisk "danie wegetariańskie" to jednak jest to świetny dodatek do mięs. Można jednak zwyczajnie zjeść z chlebem lub użyć jako dodatek ulubionego dania wegetariańskiego.
Krok 4 - Pieczone bakłażany z miodowym curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.07.2012 12:43
lubię takie
Paweł10 12.07.2012 14:49
pycha :) chetnie zrobie
wiola333 12.07.2012 14:39
mniam
niedozywiona 12.07.2012 13:30
o matko, a chciałam sob ie dzisiaj kupić bakłażana....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak