Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 65 dkg
masło 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
mleko 1/2 litra
drożdże 3 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać go cukrem i odstawić. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę: 1/2 kostki zimnego utartego na tarce o dużych oczkach masła, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki cukru, odstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewać pozostałe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać stopione i przestudzone masło i wyrabiać całość, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli trzeba dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Placek z rabarbarem foto
2
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dać je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch dać pokrojony rabarbar i posypać go kruszonką.
Krok 2 - Placek z rabarbarem foto
3
Placek piec 20 minut w 180 stopniach przy otwartych drzwiczkach, a następnie ok. 40 minut normalnie. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Placek z rabarbarem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 13.11.2012 07:44
smakowity
Puszcza 16.08.2012 09:51
najlepsza to ta kruszonka
Justyna/Dzastus 15.08.2012 10:24
rzadko wypiekam, ale to bylo smaczne
Seba 04.08.2012 08:25
coś dobrego
niedozywiona 12.07.2012 12:58
o matko, tęsknię za smakiem pysznego ciasta z rabarbarem.
ziutula
ziutula 12.07.2012 12:20
lubie takie kuchy...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak