Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kurczakiem i kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
pierś z kurczaka 50 dag
ryż 1 woreczek
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
sos sojowy 1 łyżeczka
pieprz
sól
koncentrat pomidorowy
bulion warzywny 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
zielona pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kurczakiem i kapustą

Kroki postępowania

1
Główkę kapusty białej należy oczyścić z nieładnych liści, wycinamy ze środka głąb i oparzamy zostawiając 1/3 kapusty w całości (ściągamy około 15 liści). Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyko. Filet z kurczaka gotujemy wraz z kostką rosołową. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (na sypko). Cebulę drobno siekamy. Pozostałą część obgotowanej kapusty szatkujemy na drobno.
Krok 1 - Gołąbki z kurczakiem i kapustą foto
2
Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę, dodajemy zmielone mięso i posiekaną kapustę, wszystko razem przesmażamy. Do dużej miski przekładamy powstały farsz i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżka sosu sojowego - mamy uzyskać pikantny smak. Wszystko dokładnie mieszamy
Krok 2 - Gołąbki z kurczakiem i kapustą foto
3
Powstałym farsz nakładamy na oparzone liście które ściśle zawijamy. Brytfankę do pieczenia lub naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której ściśle układamy gołąbki jeden przy drugim, luźnym końcem kapuścianego liścia do dołu aby nie rozwalały się podczas pieczenia.
Krok 3 - Gołąbki z kurczakiem i kapustą foto
4
Następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Z 300 ml buliony odlewamy 100 ml, resztę bulionu zagotowujemy. W 100 ml rozrabiamy 2 łyżki mąki i 3 łyżeczki koncentratu, Wlewamy do gotującego bulion, mieszamy by sos się nie przypalił, Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku przyprawami i zieloną pietruszką. Sosem polewamy gołąbki. Zawijamy z góry folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na około 50 - 60 min. Podczas pieczenia możemy podlać gołąbki wywarem z gotowania mięsa, gołąbki będą wilgotniejsze, Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego
Krok 4 - Gołąbki z kurczakiem i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.03.2014 15:48
z takim nadzieniem gołąbków nie jadłam, z pewnością są bardzo delikatne i apetyczne
Magda60 03.03.2014 09:18
bardzo delikatne i pyszne
IKrakowianka 24.02.2014 17:04
bardzo apetycznie podane :)
Kejti 17.02.2014 11:25
Fajne lekkie gołąbeczki :-)
Bernadeta1 09.01.2014 00:24
moje ulubione jedzonko
margaret 12.12.2013 08:20
lubię gołąbki
bietka 07.05.2013 18:51
ciekawy pomysł :)
rjustysia 28.02.2013 12:03
Mi też bardzo spodobała się ta odmiana gołąbków :)
pacpaw 12.01.2013 21:56
jakoś się utarło, że gołąbki to mięso wieprzowe. A tu proszę, niewielka podmianka która może spowodować wielką zmianę w smaku. Warto wypróbować!
dagmara020 02.01.2013 13:27
FAJNA ODMIANA:)
-Natka- 12.12.2012 10:41
ja zawsze robię z mięsem mielonym wołowym. Z kurczakiem muszą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak