Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa rolada z jagodami

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 220 g
jagody 200 g
mąka pszenna 100 g
mascarpone 100 g
śmietana 30% 100 ml
proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
sól szczypta
jajko 4 szt.
twaróg 100 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada z jagodami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kolejno łączyć z pozostałymi składnikami: 100 g cukru pudru, żółtkami oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Upieczone ciasto biszkoptowe od razu wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

¾ jagód zmiksować przy użyciu blendera. Połączyć z 100 g cukru pudru, twarogiem półtłustym oraz serkiem mascarpone.

Zwinięte ciasto biszkoptowe rozwinąć. Po całości rozsmarować przygotowaną masą jagodową. Ponownie zwinąć w rulon. Schłodzić w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywno z 30 g cukru pudru. Rozsmarować po wierzchu rolady. obsypać pozostałymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EDYTKA 31.03.2015 09:47
Musiała być przepyszna...
Juleczka20 28.02.2013 12:31
wyśmienita!
Mysiunia 29.11.2012 18:57
szczegółowo opisany przepis na wspaniały deser :)
MAR3STA 07.08.2012 19:57
wspaniała rolada
caralajna 02.08.2012 09:40
boska
Katarzyna/kate1980 31.07.2012 23:04
prześliczna
Ewa6274879 28.07.2012 23:23
jagodowa uczta dla podniebienia :)
msmariusz 11.07.2012 23:56
przepiekniie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak