Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokodyl z ciasta drożdżowego

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 gram
mąka 1/2 kg
sól łyżeczka
jajko
cukier 1/2 łyżeczki
mleko ciepłe szklanka
masło 6 łyżek
mięso mielone 1/2 kg
pieczarki 300 gram
cebula sztuka
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krokodyl z ciasta drożdżowego

Kroki postępowania

1
W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.

Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.

Mieszamy razem mięso i pieczarki.


Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.

Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon
Krok 1 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
2
Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos, formujemy głowę i ogon, który lekko zawijamy w bok.

Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:
Krok 2 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
3
Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły i wyrostki na pancerzu.

Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.
Krok 3 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
4
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175o) i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięc minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy do roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.

Krokodyla można podać z ketchupem :)
Krok 4 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.06.2013 11:13
jaki słodki choć krokodyl
Katarzyna34 15.01.2013 17:54
Pozazdrościć talentu
pacpaw 12.01.2013 21:30
krokodyl jakby namalowany. podziwiam za zdolności plastyczne. Niech inni zobaczą też ten przepis. Może komuś się uda
Monika-twin 15.08.2012 18:51
piękny, zamaiwiam taki :D
caralajna 16.07.2012 14:12
ale ładny! :) gratuluję zdolności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak