Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowo - migdałowa bomba z truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 500 g
płatki migdałowe 200 g
cukier puder 180 g
jogurt naturalny 500 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
galaretka truskawkowa 1 szt.
limonka 1 szt.
herbatniki 8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo - migdałowa bomba z truskawkami

Galaretkę truskawkową rozpuścić w ¾ sugerowanej ilości wody. Ostudzić.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć. Każdą przekroić na połowę.

Przygotować szklaną misę w kształcie kwadratu. Wyłożyć ją folią spożywczą. Dno i boki misy wyłożyć truskawkami, sklejając je ze sobą tężejącą galaretką. Dobrze schłodzić w lodówce.

Żelatynę spożywczą namoczyć w ciepłym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Płatki migdałowe zmielić, a następnie połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z limonki. Na samym końcu starannie wymieszać z żelatyną. Wyłożyć do misy z truskawkami.

Na masie jogurtowo - migdałowej ułożyć herbatniki maślane. Całość wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić.

Przed podaniem deser wyłożyć na paterę do góry dnem. Delikatnie zdjąć folię spożywczą. Ozdobić bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.12.2016 14:29
świetny deser
Ada-Gaba 07.12.2012 07:32
pyszności
Mati13 28.10.2012 19:58
bardzo dobry smakołyk
Gosia40 30.08.2012 20:46
Pychotka!
cukiereczek 10.08.2012 13:57
apetyczne
MAR3STA 07.08.2012 19:57
pycha deser
Katarzyna/kate1980 31.07.2012 23:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak