Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kule mięsne Haliny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 20 dag
jajko 7 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
sos sojowo grzybowy 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 4 ziarenka
karkówka 30 bez kości
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kule mięsne Haliny

Sześć jajek ugotować na twardo, obrać. Mięso opłukać. Karkówkę oraz cielęcinę zemleć w maszynce. Do mięsa dodać jedno jajko, jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso. Doprawić do smaku pieprzem białym, solą, sosem sojowo-grzybowym. Wymieszać jeszcze raz masę mięsną. Gdyby mięso było za rzadkie dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W garnku zagotować 1,5 litra wody osolonej do smaku. Dodać obrany ząbek czosnku, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Mięso podzielić na sześć części. Każde jajko gotowane ułożyć na porcji mięsa, uformować kulę. Włożyć na gotującą się wodę. Gotować 15-20 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową kule. Na wywarze z gotowania można zrobić sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 11.07.2012 21:33
swietne te kule Haliny!:)
treonina 11.07.2012 20:52
fajny pomysł!
Paweł10 11.07.2012 16:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak