Sposób przygotowania

1. W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.

2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.


3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.

Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek.
Z ciasta formujemy także gałązkę i listek.
Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.

Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękne!!!
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Świetne! :) dodać troche sera jeszcze :) Mniammm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wygląda ciekaweie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pomysłowe winogrono

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !