Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciate ciasteczka z białą czekoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 100 gram
cukier 1/2 szklanki
masło 50 gram
mąka 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 sztuki
sól szczypta
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciate ciasteczka z białą czekoladą

Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy masę czekoladową i miksujemy aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy; możemy zrobić to rękami.Masę przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień formujemy kuleczki, obtaczamy je obficie w kakao i układamy na przygotowanej blaszce. Blachę z ciasteczkami warto wystawić na dwór (jeśli jest zimno) na około godzinkę żeby się schłodziły porządnie. Dzięki temu podczas pieczenia wierzch ładnie popęka, tworząc łatki.

Pieczemy 11 minut w temp 175o

Delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 01.02.2013 20:50
super ciacha
Katarzyna87 11.07.2012 09:17
ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak