Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasteczka z dżemem w orzechowej posypce

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
cukier 1/2 szklanki
mąka 1.5 szklanki
ekstrakt waniliowy łyżeczka
sól szczypta
orzechy włoskie szklanka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasteczka z dżemem w orzechowej posypce

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, wanilię i porządnie zmiksować.

Mąkę wymieszać z solą i dodać do ciasta.

Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.

Białka delikatnie ubić widelcem.

Orzechy drobno zmielić.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki ( średnicą 2-3 cm) , maczać w białku i obtaczać w orzechach.

Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczać i za pomocą drewnianej łyżki (lub palca) robić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą ( ja użyłam marmolady wieloowocowej; nakładałam ją szprycą).

Piec ok. 20 minut w temp. 175o; trzeba kontrolować podczas pieczenia, żeby się nie przypiekły za bardzo.

Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak