Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, wanilię i porządnie zmiksować.

Mąkę wymieszać z solą i dodać do ciasta.

Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.

Białka delikatnie ubić widelcem.

Orzechy drobno zmielić.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki ( średnicą 2-3 cm) , maczać w białku i obtaczać w orzechach.

Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczać i za pomocą drewnianej łyżki (lub palca) robić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą ( ja użyłam marmolady wieloowocowej; nakładałam ją szprycą).

Piec ok. 20 minut w temp. 175o; trzeba kontrolować podczas pieczenia, żeby się nie przypiekły za bardzo.

Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !