Sposób przygotowania

W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżeczki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, masłem i dodajemy nasz rozczyn.

Zagniatamy ciasto i dzielimy go na ok. 12 kawałków, z których wałkujemy płaskie placuszki.

W tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej mąką) układamy placuszki tak, by brzegami nachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy już ciasto wyrośnie, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy sezamem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !