Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybka w "rybce" :-)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 gram
cukier łyżka
sól łyżka
jajko sztuka
mleko 250 ml
masło 6 łyżek
mąka 1/2 kg
pieczarki 300 gram
cebula 2 sztuki
filety rybne 3-4 sztuki
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rybka w "rybce" :-)

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn; dokładnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie jak nasze ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie.

Pieczarki czyścimy i szatkujemy drobno; podsmażamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku.

Rybę przyprawiamy z obu stron.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

Z pierwszej wałkujemy placek i wycinamy nożem kształt ryby. Delikatnie przenosimy na blachę(wcześniej trzeba ją posmarować masłem i podsypać mąką). Brzegi rybki smarujemy białkiem i z pozostałego po wycięciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadł.

Na wycięty tułów ryby kładziemy filety rybne, nakładamy pieczarki i wyrównujemy.

Wałkujemy drugą część ciasta i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy krążki (to będzie łuska i oko). Nożem wycinamy także ogon i głowę.

Gotową rybę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na około 40 minut(ja piekłam troszkę dłużej), pilnując by się nie przypiekła za bardzo ( pod koniec można przykryć wierzch folią aluminiową).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2012 00:22
Śliczna, aż szkoda ją zjeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak