Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z porzeczką i kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jaja 3 szt
sól 1 szczypta
mleko 0,5 szklanki
margaryna 100 g
drożdże 7 g
cukier 150 g
porzeczki 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z porzeczką i kruszonką

Ciasto było z zamysłem pieczone na wypad grillowy. My z mężem i dzieckiem jako “goście” mieliśmy brać tylko siebie, to wezmę jeszcze ciasto :-)

Ciasto
- 500g mąki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100g masła lub dobrej margaryny
- op drożdży instant (7g)
- 150g cukru

Farsz
- 1 szklanka (przebranej) czerwonej porzeczki
- 1,5 szklanki (przebranej) czarnej porzeczki

Kruszonka
- 100g masła (zimne)
- 100 g cukru
- 200g mąki

Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Jeśli masz automat do pieczenia chleba dodaj najpierw płynne składniki ciasta (margarynę rozpuść) , następnie suche. Nastaw na program bez pieczenia. U mnie program trwa 1,5h.

Przebierz porzeczki i opłukaj je. Dobrze je osącz.

Składniki na kruszonkę zagniataj tak długo rękoma aż uzyskasz piękne jednolite grudki.

“Kwadratową” blachę wysmaruj margaryną. Przełóż ciasto wygładzając je. Wysyp owoce, posyp kruszonką.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, 40 min. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 min i wyciągnij ciasto.

Polecam pysznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 06.04.2013 17:45
pysznosci!!
Klausia 03.04.2013 11:17
moje smaki :) coś dla mnie :)
annagebalska 15.12.2012 09:35
pycha
Malinka 05.12.2012 19:33
Super ciacho,same słodkości!
jolanta19 11.07.2012 19:33
mniam
Laila2786 11.07.2012 01:06
wygląda apetycznie, też ostatnio robiłam podobne lecz z rabarbarem.
ziutula
ziutula 11.07.2012 00:04
taki kuch to lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak