Sposób przygotowania

Ciasto było z zamysłem pieczone na wypad grillowy. My z mężem i dzieckiem jako “goście” mieliśmy brać tylko siebie, to wezmę jeszcze ciasto :-)

Ciasto
- 500g mąki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100g masła lub dobrej margaryny
- op drożdży instant (7g)
- 150g cukru

Farsz
- 1 szklanka (przebranej) czerwonej porzeczki
- 1,5 szklanki (przebranej) czarnej porzeczki

Kruszonka
- 100g masła (zimne)
- 100 g cukru
- 200g mąki

Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Jeśli masz automat do pieczenia chleba dodaj najpierw płynne składniki ciasta (margarynę rozpuść) , następnie suche. Nastaw na program bez pieczenia. U mnie program trwa 1,5h.

Przebierz porzeczki i opłukaj je. Dobrze je osącz.

Składniki na kruszonkę zagniataj tak długo rękoma aż uzyskasz piękne jednolite grudki.

“Kwadratową” blachę wysmaruj margaryną. Przełóż ciasto wygładzając je. Wysyp owoce, posyp kruszonką.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, 40 min. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 min i wyciągnij ciasto.

Polecam pysznie!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    taki kuch to lubię...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    wygląda apetycznie, też ostatnio robiłam podobne lecz z rabarbarem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Super ciacho,same słodkości!
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    moje smaki :) coś dla mnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pysznosci!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !