Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny sernik na brzoskwiniowym spodzie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 350 g
mąka pszenna 300 g
mascarpone 250 g
czekolada biała 200 g
śmietana 36% 200 g
masło 150 g
jajko 7 szt.
brzoskwinie 3 szt.
cytryna 1 szt.
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 800 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik na brzoskwiniowym spodzie

Mąkę pszenną przesiać do misy. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do produktów sypkich dodać 1 żółtko, 100 g cukru, masło oraz obrane i zmiksowane na gładką masę brzoskwinie. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzić.

Twaróg trzykrotnie przemielić. Pozostałe żółtka utrzeć na parze z 200 g cukru. Cały czas ucierając dodawać połamaną białą czekoladę. Lekko przestudzić. Masę jajeczno - czekoladową połączyć z twarogiem, mascarpone, śmietaną 36%, budyniem waniliowym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na samym końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z 4 białek. Masę wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.

20 minut przed końcem pieczenia sernik wyjąć i rozsmarować na nim pianę ubitą z pozostałych białek z dodatkiem 50 g cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 25.03.2013 23:06
jadłam z brzoskwiniami, ale na takim spodzie nie, na pewno pycha
wulkanxd 23.08.2012 11:55
pyszne
kasienka23 22.08.2012 21:40
wygląda super
SYLKA 10.07.2012 22:36
uwielbiam serniczek
magdalea 10.07.2012 22:35
wygląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak