Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lahmacun-turecka pizza z jagnięciną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 gram
drożdże suche 2 łyżzkiec
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 mała
natka pietruszki 3 gałązki
papryka 100 gram
cukinia 100 gram
chili
sól, pieprz
oliwa 2 łyżki
jagnięcina 300 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Lahmacun-turecka pizza z jagnięciną

Przesiać mąkę do miski i wymieszać z łyżeczką soli, zrobić wgłębienie i wsypać droźdże. Dolać szklankę ciepłej wody i zacząć delikatnie mieszać. Dodać oliwę, wymieszać, wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 8 min , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

Przygotowanie farszu: w blenderze rozdrobnić mięso, czosnek i natkę, wyłożyć do naczynia. Następnie rozdrobinić paprykę, cebulę i cukinię. Warzywa wycisnąć i połaczyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili (można pominąć).

Przygotowane ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek i ułożyć na nim farsz.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200C ok. 8 min.

Lahmacun najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.03.2013 23:50
ale ciekawe
caralajna 13.07.2012 17:12
ale cudo! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak