Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
śmietana 400 gram
sól łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
masło 160 gram
cebula 7 sztuk
serek topiony 150 gram
ser żółty 100 gram
sól do smaku
szczypiorek pęczek
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
błonnik 3 owsiany
sos worcester 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni razem ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem. Jajka kroimy w dużą kostkę. Ser żółty ścieramy. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do 190st. Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą, błonnikiem i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy do niej 2/3 ciasta.
Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za rzadkie to warto dodać do niego mleka).
Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak