Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z błonnikiem i bazylią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 gram
drożdże 15 gram
miód łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
woda 300 ml
błonnik 2 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z błonnikiem i bazylią

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy miód i wylewamy na mąkę wymieszaną z solą, błonnikiem i bazylią. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy na blachę i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na 1 godz.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem.

Pieczemy w 175o około 40 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak